Chef de Vacanta
  • Acasă
  • Topuri
  • Informații
  • Știri
  • Destinații de vacanță
Grecii caută peste 80.000 de muncitori în hoteluri și restaurante. Ce salarii se oferă pe durata sezonului estival

Sursa foto: unsplash.com

Grecii caută peste 80.000 de muncitori în hoteluri și restaurante. Ce salarii se oferă pe durata sezonului estival

Prima pagină » Grecii caută peste 80.000 de muncitori în hoteluri și restaurante. Ce salarii se oferă pe durata sezonului estival

Grecii caută să angajeze peste 80.000 de muncitori în hoteluri și restaurante pentru sezonul estival 2025. Este criză de personal cu scurt timp înainte ca turiștii să vină „în valuri” în destinațiile de top. Situația este mai gravă decât în anii trecuți.

Este deficit de personal în toată industria HoReCa, iar momentul este unul teribil. În Grecia se anunță un număr record de vizitatori în acest an. Cele mai mari probleme sunt în insulele Santorini, Rodos și Creta. Au fost hoteluri care nu au putut fi deschise, în minivacanțele de Paște și de 1 Mai, tocmai din cauza lipsei de angajați pe posturile cheie.

-->

„Prima imagine este dezamăgitoare! Primul test – cel de Paște – nu a mers bine. Unitățile hoteliere mici, în principal în nordul Greciei, nu au putut fi deschise din cauza lipsei de personal”, a spus Giorgos Hotzoglou, președintele Federației Panelene a Lucrătorilor din Alimentație și Turism, pentru presa elenă.

Grecii caută peste 80.000 de muncitori în hoteluri și restaurante

Potrivit theguardian.com, hotelierii sunt într-o cursă contracronometru pentru a găsi recepționeri, personal pentru curățenie, salvamari, chelneri și bucătari. E o luptă chiar și între ei, aceștia ajungând să „fure” angajați de la concurență cu promisiuni de salarii și condiții de muncă mai bune.

„Grecia poate fi printre cele mai populare destinații din Europa, dar forța de muncă este insuficientă. Lipsa este de așa natură încât, la doar câteva săptămâni distanță de sosirea turiștilor, se estimează că 80.000 de locuri de muncă nu au fost încă ocupate în sectorul alimentar și hotelier – coloana vertebrală a unei industrii care, cu 25% din PIB, este motorul economiei grecești„, au subliniat jurnaliștii britanici.

„Este din ce în ce mai greu să găsim angajați. Turismul este cu siguranță în creștere, dar în ultima vreme grecii preferă să lucreze în birouri, de la 9 la 5, în locuri de muncă ce nu presupun ore de noapte sau lucrul în weekend”, a declarat Dimitris Stathokostopoulos, proprietarul unei taverne din Atena.

În Creta funcționează peste 1.600 de hoteluri pe durata sezonului estival, iar cererea de personal depășește 6.000 de posturi. Sunt probleme mari chiar dacă a existat o creștere a salariilor personalului din turism în toată Grecia.

„Noul contract semnat recent a crescut salariul minim la 990 de euro (n.r. 4930 de lei). Acesta a fost rezultatul dialogului social. În ultimii ani salariile s-au mărit cu 18%, iar 2% din contribuții vor fi acum direcționați către un fond social pentru muncitorii din turism„, a spus președintele POEET pentru financialreport.gr.

Românii nu mai sunt tentați să se angajeze în hotelurile din Grecia

Cel mai greu sunt de angajat bucătarii cu experiență și recepționerii care cunosc mai multe limbi străine. Din ce în ce mai puțini români aleg să lucreze în Grecia.

„Aducem muncitori din Filipine, India, Egipt – în trecut aduceam și din România, Slovacia, dar acum nu mai vin din cauza salariilor, preferă alte țări europene, precum Germania, Franța, Spania„, a declarat Lena Papia, proprietarea unui hotel din Perea.

În 2024, salariul mediu a crescut la 1.342 de euro în Grecia (de la 1.251 de euro în 2023). Conducătorii Ministerului Muncii au estimat că, în 2025, salariul mediu al angajaților cu normă întreagă va depăși 1.500 de euro. Salariile din HoReCa au încă loc de creștere. Din informațiile news.gtp.gr, recepționerii și bucătarii primesc aproximativ 1.000 de euro, iar angajații de la curățenie aproximativ 950 de euro.

Cât câștigă un ospătar pe insula Thassos

Într-un interviu oferit în 2024 pentru chefdevacanta.ro, Stelian Muscalu a dezvășuit ce provocări a avut în a găsi angajați la restaurantul pe care îl are pe insula Thassos.

„La mine toată echipa a fost adusă de acasă, din România. Într-adevar este o mare problemă forța de muncă. Majoritatea tavernelor au angajat forță de muncă din import: Albania, Sri Lanka, Vietnam.

(Ai spus pe rețelele sociale că ești dispus să-i oferi chiar și 1500 de euro unui ospătar, mâncarea și cazarea acestuia fiind asigurate. Au început să sune telefoanele imediat după ce ai făcut anunţul?) Nu că aș fi dispus, acesta a fost salariul plătit ospătarilor. Totul asigurat: mâncare, cazare, băutură, drum. Pe lângă asta, se adaugă și tipsul (n.r. bacșișul), în medie 400 de euro lunar. Au sunat telefoanele, am și angajat de pe rețelele sociale… unii au fost o supriză plăcută, alții o dezamăgire totală. Este foarte greu să găsești oameni care să își dorească să muncească cu adevărat.

Munca în HoReCa nu este ușoară, asta am învățat pe propria piele, dar are aspect extrem de plăcut. Iar din punct de vedere financiar, un venit echivalent cu aproape 2000 de euro + cazare și mâncare, mi se pare un deal (n.r. înțelegere) excepțional. Dar poate sunt eu de modă veche„, spunea Stelian Muscalu.

Restul interviului cu cunoscutul analist financiar îl puteți citi AICI.

Postat în Știri
Tagged creta, criza personal, grecia, locuri de munca, salarii, sezonul estival
Leave a comment
Chef de vacanta
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • Pinterest

Post navigation

   Care sunt cele mai bune 24 de hoteluri din Europa, în 2025. Ungaria are două reprezentante în TOP 5
Glarokavos Beach, plaja din Halkidiki pe care trebuie să o vezi. Tocmai a fost desemnată cea mai frumoasă din Europa în 2025   

Din aceeasi categorie

noi-rute-de-pe-aeroportul-din-craiova

Noi rute de pe Aeroportul din Craiova. Spre ce noi destinații de vacanță se va putea zbura

Citeste mai mult...
transfăgărășan-2025

Circulația pe Transfăgărășan se va deschide mai devreme în 2025. De când se va putea circula pe cel mai frumos drum din România

Citeste mai mult...

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Author

Hi there, I’m Chef de vacanta

Categorii

  • Destinații de vacanță
  • Featured
  • Informații utile
  • Oferte
  • Știri
  • Topuri
  • Uncategorized
  • Vacanțe în America
  • Vacanțe în Asia
  • Vacanțe în Europa
  • Vacanțe în România

Tags

bilete de avion bilete de avion ieftine brasov bucuresti cluj-napoca destinatii de vacanta destinații de vacanță românia grecia italia litoralul romanesc mamaia tarom turism romania wizz air

Telefon: 0773.822.704
E-mail: contact.chefdevacanta[a]gmail.com
© Chef de vacanta. Toate drepturile rezervate. Politica de cookies