Un celebru palat din România a fost inclus în top 10 cele mai frumoase clădiri iluminate arhitectural din lume.
Anual, palatul este vizitat de sute de mii de turiști și este unul dintre obiectivele turistice cele mai importante din zona Moldovei.
Sursa foto: Facebook Palatul Culturii Iași
Un celebru palat din România a fost inclus în top 10 cele mai frumoase clădiri iluminate arhitectural din lume.
Anual, palatul este vizitat de sute de mii de turiști și este unul dintre obiectivele turistice cele mai importante din zona Moldovei.
Agenția de turism Rolandia a inclus un palat din România în topul celor mai frumoase construcții de văzut pe timp de noapte. Este vorba despre celebrul Palat al Culturii din Iași, o construcție vizitată anual de sute de mii de turiști, atât români, cât și străini. În 2023, superba clădire din Iași a fost vizitată de 388.658 de persoane și a generat peste 2.500.000 de lei din vânzarea biletelor. În următorii ani, când va fi finalizată Autostrada Moldovei, este de așteptat ca în zonă să există un boom turistic, astfel că va crește și numărul celor care vor vizita Iașiul și Palatul Culturii.
Palatul Culturii din Iași a ocupat locul 3 în clasamentul realizat de către cei de la Rolandia. Peste acesta s-au clasat Palatul Regal din Madrid, care a ocupat primul loc, și Palatul Peterhof din Sankt Petersburg, locul al doilea. Locul 4 i-a revenit celebrului Palat Versailles. “În prezent, după restaurarea din 2008 – 2016, Palatul Culturii este una dintre cele mai impresionante construcții din România, cu o suprafață de 34.236 de metri pătrați, și este proiectat cu elemente neogotice, neobaroce și chiar Art Nouveau,” se arată în descrierea celor de la Rolandia.
În prezent, Palatul Culturii găzduiește patru muzee de talie națională. Este vorba despre Muzeul de Istoria al Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă și Muzeul Științei și Tehnicii “Ștefan Procopiu”.
În 2024, biletul de intrare pentru fiecare muzeu în parte costă 20 de lei, preț întreg. Elevii și studenții beneficiază de 75% reducere din prețul întreg, iar pensionarii au reducere 50%. Acestea pot fi cumpărate online sau de la casa de bilete a palatului. Programul este de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 17:00.
Palatul Culturii a fost ridicat pe locul vechii curți domnești medievale din Moldova, în anul 1434. Potrivit legendei, Alexandru Moruzi, domnitor al Moldovei, a inițiat primul proiect de extindere și reconstrucție în 1803. În 1841, prințul Mihai Sturza a adus noi modificări structurii. În 1906, clădirea a intrat într-un amplu proces de reconstrucție, adoptând stilul neogotic, însă lucrările au fost întrerupte de Primul Război Mondial. Restaurarea a fost finalizată în 1925, iar un an mai târziu, regele Ferdinand a inaugurat oficial palatul. Acesta a fost restaurat recent, în perioada 2008 – 2016. Costurile lucrărilor s-au ridicat la aproximativ 23 de milioane de euro.