Peștera Urșilor este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Apuseni. Oamenii rămân fermecați de frumusețea acestui loc, descoperit pur întâmplător.
Peștera are o lungime de 1.5 kilometri și se află la o altitudine de 482 de metri!
Sursa foto: pesteraursilor.ro
Peștera Urșilor este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Apuseni. Oamenii rămân fermecați de frumusețea acestui loc, descoperit pur întâmplător.
Peștera are o lungime de 1.5 kilometri și se află la o altitudine de 482 de metri!
Dacă ajungi în Parcul Natural Apuseni, atunci nu rata Peștera Urșilor, o locație impresionantă, considerată o minune a naturii. O găsești în localitatea Chișcău, din județul Bihor.
Peștera Urșilor a fost descoperită accidental în anul 1975, în timpul unor exploatări miniere locale, în cadrul unei dinamitări. După mai multe explorări făcute de speologi și amenajări, peștera a fost deschisă pentru vizitare, în anul 1980.
Peștera găzduiește o colecție impresionantă de schelete și oase de urși de peșteră, care au trăit acolo acum aproximativ 38.000 de ani. În plus, peștera mai adăpostește și lilieci, vidre, mamuți, dar și picturi rupestre, acestea datând din aceeași perioadă.
Acum, peștera este formată din 4 galerii: Galeria Oaselor, Galeria Emil Racoviță, Galeria Lumânărilor și Galeria Științifică. Ultima este însă accesibilă numai speologilor profesioniști, pentru că intrarea se face printr-un puț de 30 de metri.
În cele 3 galerii deschise vizitatorilor se pot vedea rămășițe ale urșilor de cavernă, peștera având în jur de 1.500 de exponate. Dintre acestea, 140 sunt cranii de urs. Mai mult, pe pereții Galeriei Oaselor pot fi observate urme de zgârieturi ale urșilor care au fost captivi în peșteră.
Mai departe, în Galeria Lumânărilor, vizitatorii pot admira diverse formațiuni naturale, ca stalactite și stalagmite. Acestea au fost modelate de timp până au ajuns la forme incredibile. Datorită formelor fascinante, acestea au fost chiar denumite de speologi, “Lacul cu nuferi”, “Draperiile din Galerie”, “Căsuța piticilor” sau “Mastodontul” fiind doar câteva dintre denumiri.
Poți ajunge cu mașina la Peșteră. Accesul se face din DN E79, din localitatea Sudrigiu, iar de acolo poți urma drumul național 763 până în localitatea Chișcău. Există parcări disponibile în apropierea peșterii.
Peștera este deschisă zilnic, între orele 09:00 – 18:00, inclusiv în zilele cu sărbători legale. Ultima intrare se face la orele 17:00.
Tariful de intrare este de 40 de lei, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Intrarea în peșteră se face în grup de minimum 3 persoane cu câte un ghid care îți va povesti istoricul peșterii. Durata unui tur este de aproximativ 45 de minute.
Înainte de a vizita, trebuie să știi că temperatura în peșteră este de aproximativ 10 grade, indiferent de anotimp. Accesul cu mâncare sau băuturi este interzis. Persoanele care doresc să filmeze sau să facă poze în interior trebuie să obțină acordul scris al Administrației Parcului Natural Apuseni, se arată pe site-ul oficial al peșterii.
Există mai multe povești în popor legate de această fascinantă peșteră, însă denumirea ei provine dintr-o poveste reală. Speologii au concluzionat că, din cauza unei căderi a unei stânci la gura de intrare, peste 100 de urși au rămas captivi acolo. Fără mâncare la dispoziție, aceștia au început să se atace reciproc.